El registre de crides i la factura del Ventorro: el que encara amaga Mazón cinc mesos després de la DANA

Dissabte 29 de març es compleixen cinc mesos de la tràgica DANA que va deixar 228 morts a la província de València. Malgrat la magnitud de la catàstrofe i del temps que ja ha transcorregut, queden nombroses incògnites de gran importància sobre la gestió del president del Govern valencià, Carlos Mazón, que continua sense aclarir, malgrat les preguntes reiterades tant dels mitjans de comunicació com de l’oposició.
Siga perquè la informació s’ha amagat amb tota mena d’excuses, quina de totes més variada, o pels canvis de versió del president, hi ha multitud de llacunes sobre una gestió que Mazón mateix va reconéixer erràtica en la seua última reunió amb el representant d’una associació de víctimes: “Ens ha dit que tot va fallar”, va dir dijous Joaquín Amills, president de SOS Desaparecidos.
Entre les qüestions que encara no s’han aclarit i que semblen claus per a entendre per què es va demorar tant la presa de decisions en matèria de prevenció i avisos a la població per part de la Generalitat Valenciana, que, tal com ha afirmat la jutgessa de Catarroja que investiga la causa, detenia el comandament únic de l’emergència, està el tremend retard en la convocatòria del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) per part de l’exconsellera de Justícia, Salomé Pradas.
La reunió es va convocar a les 17.00, tot i que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va elevar a roig l’avís per pluges torrencials a les 07.36 del matí. A aquestes hores ja hi havia desenes de classes suspeses, de carreteres tallades i d’avisos per a fer rescats i de persones incomunicades, especialment en la zona d’Utiel-Requena. Mazón se’n va anar aproximadament a les 14.30 a El Ventorro després de la reunió amb la patronal i amb els sindicats en què va criticar la Universitat de València per haver suspés les classes, una mesura que va considerar exagerada.
En tot aquest temps, Mazón tampoc ha fet pública la factura del dinar en El Ventorro, confirmat per diverses fonts a elDiario.es. No obstant això, seria un exercici de transparència que ajudaria a fer callar una certa rumorologia, si no teories conspiranoiques sobre si realment hi va estar o fins i tot si hi havia algú més en el dinar que va mantindre amb la periodista valenciana a qui va oferir la direcció d’À Punt. Per a amagar el document, l’equip del president s’ha escudat en el fet que va anar a l’àpat com a president del Partit Popular valencià.
Com ha informat aquest diari, tampoc ha fet públic el cap del Consell el seu registre de telefonades durant el 29 d’octubre passat. Després de detallar-ne algunes entre les 17.37 i les 19.43, el PSPV va sol·licitar per segona vegada a través d’una pregunta parlamentària tot el llistat oficial d’aquell dia entre les 7.00 i les 23.00, tant de Mazón com del seu equip. La pregunta es va enviar a la Generalitat Valenciana, que, al seu torn, en compte de redirigir-la a l’òrgan que gestiona el contracte amb l’operadora de telefonia, la va remetre com en ocasions anteriors a Presidència, que es va reiterar en les respostes donades: “El contracte (de telefonia) a què es refereixen no és un contracte de Presidència ni correspon a aquesta el control de la seua execució. El president de la Generalitat ha fet pública personalment la relació de telefonades que va fer en el període indicat en les sol·licituds de documentació, però aquesta informació no procedeix de cap document que estiga en possessió de Presidència”.
Un altre dels aspectes que més suspicàcies alça i del qual encara no s’han donat explicacions és què va fer, on i amb qui va estar Mazón des que va acabar el dinar en El Ventorro fins que va aparéixer en el Cecopi, segons la seua última versió, a les 20.28 hores. Precisament, aquest canvi de versió pel que fa a l’hora de la seua arribada ha generat encara més controvèrsia, ja que inicialment va assegurar que va arribar a la reunió “passades les 19.00”. Encara que preguntat sobre això en alguna ocasió, ha assegurat que entre el dinar i la seua aparició en el Centre d’Emergències de l’Eliana va estar en el Palau de la Generalitat treballant en la resposta a l’emergència, la veritat és que no s’ha donat una hora clara de finalització del dinar, tot i que algunes fonts asseguren que el president va eixir del restaurant al voltant de les 18.00. Això, unit a la telefonada a l’alcalde de Cullera a les 18.30, en què no va esmentar res relacionat amb la DANA, genera suspicàcies sobre on i amb qui estava en aquell moment, tenint en compte que va retardar a les 20.28 la seua arribada al Cecopi.
Tampoc s’ha donat una explicació convincent del retard en l’enviament del missatge d’alerta als mòbils a la població, que finalment es va produir a les 20.11, ni de les apagades en el Cecopi amb els organismes que estaven connectats telemàticament a la reunió, casos de l’Aemet o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Ni per què Emergències es va desentendre del barranc de Poio, tot i que a les 12.20 va activar una alerta que es va mantindre vigent durant tota la jornada. Tant és així que, en compliment del Pla de Prevenció d’Inundacions, van enviar una unitat de bombers forestals a controlar la rambla, però inexplicablement es va ordenar la retirada a les 15.00. Aquest és un dels elements centrals de la investigació de la jutgessa de Catarroja.
La magistrada considera “inexplicable” l’absència de resposta de la Generalitat Valenciana davant la catàstrofe de la riuada i la seua falta d’avisos a la població, a pesar que l’Administració autonòmica “coneixia perfectament”, almenys des de les 17.10, que el barranc de Poio s’havia desbordat a l’altura de Xiva.
0