LLEGIR EN CASTELLÀ
La Generalitat Valenciana sabia el greu risc en la presa de Forata una hora i mitja abans que Carlos Mazón arribara a la reunió del centre d’emergències i dues hores abans que, finalment, s’enviara l’alerta massiva als mòbils el dia de la DANA. El cap del Consell ha defensat que el 29 d’octubre passat es va traslladar a la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) quan, a les 18.45, va ser alertat del perill de trencament en la presa de Forata, cosa que suposava un “risc apocalíptic”, segons va dir en la seua primera compareixença en seu parlamentària després de la tragèdia. No obstant això, a les 18.10 d’aquella vesprada, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències va emetre un avís de risc en què declarava l’escenari 2 en la presa de Forata per “perill de trencament o avaria greu”. En aquest escenari, no podia “assegurar-se amb certesa” que el greu risc poguera “controlar-se mitjançant l’aplicació de les mesures i els mitjans disponibles”. Emergències també llançava una sèrie de mesures a adoptar en els municipis, com ara les “evacuacions preventives de la població potencialment afectada per l’onada de l’avinguda en cas de trencament”.
L’hora coincideix amb el primer intent fallit d’enviar una alerta massiva als mòbils. No obstant això, malgrat la informació de què disposava la Generalitat, Mazón encara va tardar una hora i mitja a personar-se en el Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana, on es reuneix el Cecopi. I l’Es-Alert es va llançar finalment a les 20.11, dues hores després de l’avís inicial per part del departament autonòmic d’Emergències.
I això que –ja a les 18.10– la Generalitat mateixa sol·licitava la “prohibició i el cessament d’activitats en els llits i en zones previsiblement inundables” i demanava a les policies locals i a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que feren els “talls i el control de trànsit i retirada de vehicles en els vials que puguen ser afectats per l’onada de l’avinguda”.
A més d’“avisos de caràcter preventiu i informació a la població sobre la situació i l’evolució de l’emergència”, la Generalitat també sol·licitava a les 18.10 la “coordinació dels recursos locals i externs per a l’adopció de les mesures de protecció a la població, especialment l’allunyament, l’evacuació, l’alberg i el proveïment en cas necessari”.
Com a “cometari addicional”, l’Agència Valenciana d’Emergències especificava que el missatge s’enviava a “municipis, organismes públics i empreses de serveis bàsics” que havien d’“activar els protocols interns i els plans municipals corresponents”.
La reunió fallida amb els alcaldes
De fet, segons van denunciar diversos alcaldes, Emergències els va citar a una reunió que mai va arribar a esdevindre’s. A les 18.30, el director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències va convocar els municipis aigua avall de la presa de Forata a una reunió que finalment no es va produir, tal com va revelar elDdiario.es.
Mazón va estar en un dinar amb la periodista Maribel Vilaplana aproximadament fins a les 18.00. Entre aquesta hora i la telefonada de Carlos Mazón a l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, a les 18.30, es desconeix on estava el president. En la conversa, segons Mayor, el cap del Consell ni tan sols el va alertar del perill a Forata. Un quart d’hora després de la telefonada al primer edil de Cullera és quan, segons Mazón, la seua consellera de Justícia i Interior llavors, la destituïda Salomé Pradas, el va avisar de l’agreujament de la situació en la presa de Forata.
No obstant això, el document de les 18.10 de l’agència d’emergències de la Generalitat mateixa demostra que les autoritats autonòmiques ja tenien informació del risc en la presa. De fet, tant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) com l’Aemet van confirmar que a les 17.36 ja es parlava en el Cecopi del perill en la presa de Forata.