La jutgessa avala com a prova “útil” la suspensió d’un acte el dia de la DANA amb “alts representants institucionals”

LLEGIR EN CASTELLÀ
No sols va ser la Universitat de València, que va suspendre les classes el dia de la DANA; la Diputació, presidida pel popular Vicente Mompó, que va enviar a casa els seus treballadors a les 14.00, o la Conselleria d’Hisenda de l’executiu de Carlos Mazón, que va posposar un acte oficial programat aquell dia. També va actuar amb previsió davant l’amenaça de pluges una entitat cívica –l’Associació de Juristes Valencians– que tenia programada el 29 d’octubre passat la gala de lliurament de la tercera edició del Premi Gregori Maians.
L’associació va acordar a les 10.13 del 29 d’octubre la “notificació de la suspensió de l’acte a tots els convidats, entre els quals estava la consellera Salomé Pradas Ten”, segons indica una interlocutòria de la jutgessa instructora de la causa de la DANA a què ha tingut accés elDiario.es.
L’anul·lació de l’acte ha sigut revelada per Ximo Esteve, un lletrat d’Algemesí, municipi de la comarca de la Ribera Alta afectat per la DANA, que va demanar a la jutgessa en un escrit personar-se en la causa. La magistrada ha citat l’advocat a personar-s’hi com a acusació popular. En cas contrari, com que no té vincle de parentiu amb morts ni la condició de lesionat amb tractament mèdic, el seu escrit “només tindria el valor de denúncia, sense possibilitat de personar-se ni exercitar accions penals”.
No obstant això, la magistrada destaca que l’advocat aporta en el seu escrit “diversos elements de prova útils per a la causa”, encara que el “fonamental es refereix a la suspensió de l’acte” a què estaven convidats diversos càrrecs institucionals.
L’acte, que en la pàgina web de l’Associació de Juristes Valencians figura com a “ajornat per pluges”, premiava els integrants de la Comissió de Codificació Civil Valenciana, en una gala programada en el Centre Cultural La Beneficència, “amb la participació de líders socials i alts representants institucionals”, segons la nota de premsa de l’entitat.
Cancel·lat per “prudència”
El president de l'associació, José Ramón Chirivella, ha confirmat a aquest diari la suspensió de l'acte, decidida per acord de la directiva en haver de “desplaçar-se molta gent de fora” i “sabent el que havia passat a primera hora”, en referència a les inundacions del matí del passat 29 d'octubre.
El missatge, al qual ha tingut accés elDiario.es, avisava de la cancel·lació de l'acte “per prudència davant els advertiments de les autoritats” i per a “evitar desplaçaments i riscos”.
“Tenim més de 185 confirmacions de líders socials i representants polítics i institucionals —molts de fora de la ciutat de València—, i davant les previsions s'ha de ser prudent i reconéixer als membres de la Comissió de Codificació en un moment adequat”, resava el missatge.
La condició d’aforat de Mazón
L’advocat, a més de l’exconsellera Pradas, també va denunciar el president Carlos Mazón, argumentant que també tindria una presumpta responsabilitat penal “perquè ni estava ni se l’esperava per a abordar i prendre decisions amb la finalitat de protegir la població”.
No obstant això, indica la interlocutòria, “la condició d’aforat impedeix investigar el president de la Generalitat, com s’ha expressat en aquest procediment en resolucions anteriors”. La jutgessa recorda que la declaració de Mazón només podria dur-se a terme “de manera voluntària si se sol·licitara per l’aforat”.
“Es va acordar aquest oferiment per a la seua declaració voluntària, cosa que s’ha declinat”, afirma la instructora.
0