Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La onda expansiva de Trump alcanza a Europa
La bronca entre PP y Vox extiende a los ayuntamientos el bloqueo de presupuestos
Opinión - El necio Gran Dictador. Por Rosa María Artal

Mazón va seguir el 2023 el deixant de Puig amb la publicitat institucional: Prensa Ibérica continua encapçalant el repartiment

Carlos Mazón i Ximo Puig, en una imatge d'arxiu.

elDiariocv

0

Carlos Mazón ha seguit la línia del seu predecessor al Palau de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, en relació amb el repartiment de la publicitat institucional. Les dades publicades en el portal Gva Oberta corresponents a l’exercici 2023, en què Mazón va ser investit president de la Generalitat, mostren que Prensa Ibérica, empresa editora de capçaleres com Levante-EMV, Información i Mediterráneo, i el grup Prisa encapçalen de nou el repartiment dels 17,4 milions d’euros de publicitat institucional. Malgrat les dades generals, que no s’han desglossat per mesos, ja es comença a veure un viratge en les quantitats que el Govern valencià destina a mitjans, premiant mitjans de comunicació conservadors i castigant els que mostren una visió més crítica.

Es tracta d’un repartiment ‘híbrid’ executat entre els últims mesos de l’executiu del Pacte del Botànic, format pel PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, i el Consell sorgit arran de les últimes eleccions autonòmiques, presidit per Carlos Mazón amb el suport, en una primera fase, dels seus socis de Vox, que van ocupar una vicepresidència, que incloïa el departament de Cultura, i les conselleries de Justícia i Agricultura.

El grup Editorial Prensa Ibérica es va emportar 1,82 milions d’euros el 2023, davant dels 2,44 milions d’euros de l’exercici anterior, últim any complet del Govern del Pacte del Botànic, segons les dades publicades per Valencia Plaza.

Per part seua, Prisa, empresa editora d’El País i la Cadena Ser, va obtindre un total d’1,45 milions d’euros. En la classificació dels ingressos de publicitat institucional (incloent-hi les conselleries i el sector públic instrumental) segueixen, en el tercer lloc, el grup Planeta/Atresmedia (La Razón, Onda Cero, Antena 3 i La Sexta) amb 1,3 milions (davant dels 1,67 milions el 2022), Vocento (Las Provincias i Abc), amb 927.548 euros, i el grup Cope, amb 818.678 euros.

La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (la televisió i la ràdio autonòmica À Punt) es va embutxacar 727.512 euros, seguida de Mediaset (658.944 euros) i d’Unidad Editorial (El Mundo), amb 368.381.

En nové lloc, se situa el grup Ediciones Plaza (Valencia Plaza, Alicante Plaza, Castellón Plaza i la revista Plaza), amb 299.827 euros, seguit de La 8 Mediterráneo, amb 236.192 euros; El Periódico de Aquí, amb 141.956 euros, i el grup Godó (La Vanguardia), que es va embutxacar 226.628 euros.

Per darrere, apareixen el Grupo Henneo (20 Minutos), amb 135.912 euros, seguit d’El León de El Español (El Español), amb 99.783 euros; El Confidencial (90.715 euros), elDiario.es (84.540 euros) i Valencia Extra (48.278 euros).

El Govern valencià dona les dades de publicitat institucional a any vençut, és a dir, les del 2023 s’han fet públiques els últims dies del 2024. El 2024, el viratge de Mazón s’ha aguditzat en favor dels mitjans afins i castigant els mitjans amb una línia editorial crítica. El 2025 i després de l’impacte de la DANA en la imatge de Carlos Mazón, la utilització política dels fons públics és més greu encara.e

Etiquetas
stats