Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El sospechoso del 'Caso FP' implica a la Consejería de Educación de Ayuso
La cadena de errores judiciales que mantuvo 15 años en prisión a un inocente
OPINIÓN | 'El declive del imperio norteamericano', por Antón Losada

El PP i Vox afonen el prestigi de l’IVAM i el Centre del Carme, que passen a la irrellevància en el rànquing de museus

L'IVAM, ubicat al lloc número 14, és el museu millor classificat al rànquing de contenidors culturals espanyols.

Miguel Giménez

València —

0

L’informe anual de l’Observatori de la Cultura que elabora la Fundació Contemporània situava l’any 2023 dos museus valencians, l’Institut València d’Art Modern (IVAM) i el Centre de Carme de Cultura Contemporània (CCCC) entre els deu museus més importants d’Espanya. Aquell any va ser quan es va produir el canvi en el Govern autonòmic i Partit Popular i Vox van desallotjar de la Generalitat Valenciana el Consell del Botànic de Ximo Puig (el PSPV, Compromís i Unides Podem), cosa que va suposar que l’extorero Vicente Barrera, del partit d’ultradreta, es fera càrrec de la Conselleria de Cultura.

La Fundació Contemporània ha publicat el seu Observatori de la Cultura corresponent al 2024, any en què Vox ja va aplicar les seues polítiques culturals fins a l’estiu passat, quan la marxa de la formació ultra del Consell va provocar que aquesta cartera recaiguera en el controvertit conseller d’Educació, el popular José Antonio Rovira. Doncs bé, la primera conclusió que es pot extraure de l’estudi corresponent a l’exercici passat és que els dos museus (IVAM i Centre del Carme) han caigut del top 10 dels millors de la cultura a Espanya del 2024.

Així doncs, mentre l’IVAM ha perdut set posicions en el rànquing i cau fins a la catorzena posició, el cas del CCCC és molt més sagnant, ja que es ‘desploma’ en la llista fins al lloc número 49 de 108 institucions i esdeveniments culturals –perd 41 posicions–. L’Institut València d’Art Modern encara té pendent l’elecció de la seua nova direcció després de la marxa de Nuria Enguita i el Centre del Carme es va veure immers en una gran polèmica arran de Barrera destituïra José Luis Pérez Pont, malgrat els bons resultats de la seua gestió.

El rànquing s’elabora gràcies a les aportacions que fan els professionals del sector, que proposen fins a deu institucions i esdeveniments culturals com els més destacats d’Espanya l’any 2024, “en una pregunta oberta sense suggerir cap resposta”. D’aquesta manera, l’IVAM ha passat de ser esmentat pel 16,3% dels panelistes consultats al 12,4, mentre que el Centre del Carme tan sols el recomanen el 4,8% dels professionals consultats davant del 15,2% del 2023.

Altres ofertes culturals que apareixen en el rànquing són: Dansa València (42), el Centre d’Art Hortensia Herrero (44), el Palau de les Arts Reina Sofia (59), L’ETNO. Museu València d’Etnologia (76), la Fundació Bancaixa (Sorolla) (80) o Bombas Gens Centre d’Arts Digitals (87). També figura en la classificació Caixaforum, però amb una oferta global en diferents ciutats d’Espanya, entre les quals València.

Aquesta pèrdua de prestigi de les institucions i els esdeveniments culturals valencians s’ha vist també reflectida en l’opinió que tenen els panelistes sobre l’oferta cultural en l’àmbit autonòmic o a la ciutat de València. Així doncs, veiem que la Comunitat Valenciana ha perdut un lloc en el rànquing a costa d’Andalusia (passa de ser quarta a ser cinquena) pel fet de baixar el percentatge d’experts que recomanen actes o contenidors culturals valencians del 47,3% al 40,2%; i el mateix passa en el cas de la ciutat de València, que el 2023 era triada per més del 67% dels enquestats, situant-se en tercera posició, i en l’observatori del 2024 aquest percentatge baixa fins al 54,1% i és superada, a més de Madrid o Barcelona, per Bilbao i Màlaga.

Etiquetas
stats