Qui és el tècnic a qui el Govern de Mazón acusa d’haver rebutjat 26 ofertes d’ajuda els dies següents a la DANA?
![José Miguel Basset compareix l'endemà de les inundacions amb Carlos Mazón i la delegada del Govern](https://static.eldiario.es/clip/74363df1-88f8-4014-af79-8bfc4980ee6f_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
LLEGIR EN CASTELLÀ
La informació que la Generalitat i el Govern van lliurant a la titular del jutjat d’Instrucció número 3 de Catarroja mostra negre sobre blanc l’actuació en la resposta a la DANA que va assotar més de 80 municipis valencians el 29 d’octubre passat. Entre altres informacions, la documentació aportada a la magistrada va revelar que els quatre dies posteriors a les inundacions, en què han mort 224 persones i n’han desaparegut tres, ja donades per mortes, l’equip d’Emergències de la Generalitat va rebutjar l’oferta de reforços externs 26 vegades. Aquest document encertava en la línia de flotació de l’estratègia del president de la Generalitat, Carlos Mazón, d’acusar el Govern de Pedro Sánchez que el caos dels dies 30 i 31 d’octubre i dels dies 1, 2 i 3 de novembre va ser responsabilitat seua.
Davant la gravetat de les revelacions, algunes ja publicades per elDiario.es, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Susana Camarero, es va afanyar a buscar responsables: els tècnics. “No es van rebutjar els oferiments [de més de 120 llocs d’Espanya i set de fora d’Espanya]. Els recursos es van anar incorporant progressivament segons les seues capacitats operatives i les possibilitats d’actuació i de gestió. Es va fer segons els criteris tècnics de la direcció operativa de l’emergència. Era la direcció operativa de l’emergència a qui arribaven les ofertes de personal tècnic d’emergències i era la direcció qui va gestionar quan i qui hi venia. En cap cas ni teníem informació els polítics de què s’oferia ni decisió en quants i quan arribaven les emergències de diferents punts d’Espanya. És una qüestió que queda en el criteri tècnic de la direcció operativa”, va argumentar Camarero, assenyalant directament, i de passada passant la creïlla calenta a la Diputació de València, al cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset.
Però qui és José Miguel Basset, la persona sobre qui la Generalitat descarrega una possible omissió de socors?
Basset va ser la cara tècnica de l’emergència els primers dies, però no va tardar a ser apartat del focus per altres integrants de l’Agència Valenciana d’Emergències presents en el Cecopi, com va ser el cas de Rosa Touris. Serà interessant la seua versió en el procediment judicial sobre les converses que va haver-hi en el Centre de Coordinació Operativa Integrat, sobretot quan es va suspendre unes quantes vegades perquè la consellera de Justícia, Salomé Pradas, localitzara el president de la Generalitat, Carlos Mazón.
Basset és, segons el Pla d’Inundacions i la Llei d’emergències, la persona que el 29 d’octubre dirigia l’emergència. Va ser qui, per exemple, està el primer en la cadena de comandament que va ordenar la retirada a les 15 dels bombers forestals que mesuraven el barranc de Poio el dia de la DANA. Si aquests bombers s’hagueren quedat a mesurar l’escala del cabal fins a les 19, en què finalitzava la seua jornada laboral, segurament haurien pogut avisar Emergències. Això és perquè el Consorci Provincial de Bombers és l’entitat que coordina els bombers forestals de la Generalitat en episodis d’inundacions.
Este periòdic ha intentat recaptar l'opinió de Basset, però fonts de la Diputació de València han explicat que en estar el procés judicialitzat, no farà valoracions de les informacions. També al·leguen que el cap del Consorci Provincial és un tècnic.
José Miguel Basset es jubilarà aquest mes de març, per la qual cosa tindrà tot el temps per a preparar les seues intervencions en les comissions d’investigació i en les perquisicions que segueix el Jutjat d’Instrucció número 3 de Catarroja. Segons ha pogut saber elDiario.es, la Diputació de València ja prepara el procés públic per a substituir-lo. La figura del cap provincial és clau en l’estructura de la gestió d’emergències a la província de València. Tant en futures inundacions com en incendis.
Com ja va contar aquest diari periòdic, “en el seu ofici és molt bo”, assenyalaven les persones que el coneixen. Però la seua especialitat són els grans incendis forestals, que són les catàstrofes naturals més habituals dels últims anys a la Comunitat Valenciana. El cos que dirigeix és especialment reconegut per les excarceracions de cossos, cosa que va ser molt necessària en aquesta catàstrofe.
L’estratègia de la Generalitat passa des de fa setmanes per assenyalar els tècnics de l’emergència com a responsables d’algunes de les decisions més polèmiques. El que encara no han aclarit és per què el Cecopi es va parar unes quantes vegades entre les 17.00 i les 20.00? Es va paralitzar per a prendre una decisió important sobre l’Es-Alert? Esperaven la validació del president? Basset serà clau per a aclarir aquesta i altres preguntes de la jutge, les acusacions o la Fiscalia.
0