La justícia obliga Sanitat a assumir els 35 empleats despatxats del laboratori de l’hospital de Torrevella
La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictaminat a favor del sindicat CCOO en el seu recurs contra l’acomiadament dels empleats del laboratori de l’hospital de Torrevella i ha declarat “la nul·litat de l’acomiadament col·lectiu del 5 d’agost de 2024, i condemna (...)la Conselleria de Sanitat a readmetre als treballadors afectats en els seus llocs de treball”.
Això es desprén de la sentència a què ha tingut accés elDiario.es, segons la qual l’Administració haurà de subrogar-se els 35 empleats de l’empresa que fins a l’estiu passat prestava el servei, tal com es va fer amb la resta de la plantilla quan l’hospital va passar a la gestió pública l’octubre del 2021. Sanitat va rescindir el contracte amb la mercantil tenint en compte que es tractava d’un contracte d’emergència vigent des de feia tres anys i que no es podia prorrogar. Això va propiciar que l’empresa despatxara tot el personal per mitjà d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO). En aquell moment, la conselleria ja havia creat un nou laboratori amb personal propi procedent de la borsa de treball.
El tribunal considera que la Conselleria de Sanitat i l’empresa Torrevieja Diagnósticos SL han vulnerat l’acord de matèries concretes sobre subrogació en la contractació pública de la Comunitat Valenciana. La sala entén que l’aplicació d’aquest acord és directa, per la qual cosa el personal “hauria d’haver sigut objecte de subrogació per la Conselleria en la mateixa condició que la resta del personal de l’hospital”.
Així mateix, declara la nul·litat del període de consultes, ja que “falta el tràmit formal imprescindible de la negociació”. Amb aquesta consideració, discrepa de l’informe de la Inspecció de Treball de la província d’Alacant, que va apreciar les causes econòmiques, organitzatives i de producció justificades per a l’acomiadament col·lectiu, i rebutjades per la representació de CCOO PV en l’empresa, ja que l’activitat d’anàlisi i laboratori és imprescindible a l’hospital. No obstant això, Sanitat va optar per una pròrroga d’emergència per a aquest servei, sense que aquesta mesura estiguera justificada, ja que el final del contracte de la concessió se sabia amb un any d’antelació.
Aquesta sentència no sols dona la raó a les exigències reiterades del sindicat, sinó que també recalca la responsabilitat del Govern valencià de garantir l’estabilitat laboral i el funcionament correcte del sistema públic de salut. CCOO PV insisteix que cap laboratori de la sanitat pública valenciana hauria de ser externalitzat i recorda que el de l’Hospital de Torrevella pertany, com a infraestructura, a la Conselleria de Sanitat i que, per tant, el seu personal també hauria d’haver format part de la gestió directa.
Denuncia també una situació similar a l’Hospital de Dénia, on el laboratori continua sota un contracte d’emergència, gestionat actualment per l’empresa Unilabs. La Conselleria continua negant el seu dret a la subrogació, al·legant que la concessionària va subcontractar el servei prèviament. Aquest tracte discriminatori suposa una injustícia cap a un personal que forma part essencial del servei sanitari. El sindicat espera que aquesta sentència de Torrevella establisca un precedent clar per a resoldre definitivament aquests conflictes.
Per tant, insisteix la Conselleria de Sanitat en la subrogació immediata dels 35 treballadors i treballadores del laboratori de l’Hospital de Torrevella, a més del de Dénia, respectant els seus drets laborals i consolidant la seua situació com a personal laboral a extingir. Entén, a més, que és imprescindible la promoció d’una normativa legal que regule de manera clara i definitiva la subrogació en tots els processos de reversió, evitant la repetició de conflictes similars en el futur. Així mateix, l’organització sindical insta Sanitat que desistisca de recórrer contra la sentència, prioritzant la justícia i l’interés públic per damunt de litigis innecessaris.
CCOO PV continuarà treballant per a garantir els drets laborals de totes les persones treballadores del sistema sanitari públic valencià, promovent una sanitat pública, de qualitat i sense processos d’externalització que posen en risc l’estabilitat laboral i el benestar dels usuaris i usuàries.
Per la seua part, fonts de la Conselleria de Sanitat, a preguntes d’elDiario.es, han preferit no fer valoracions sobre la sentència, de moment .
0