Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Primers enderrocaments a Catarroja de cinc adossats afectats per la DANA: “Em quede sense casa amb 85.000 euros d’hipoteca per pagar”

Juan Ángel davant de la seua casa, repleta de clivelles.

Carlos Navarro Castelló

0

La localitat de Catarroja serà de les primeres a afrontar l’enderrocament d’un bloc de cases amb danys estructurals provocats per la DANA del 29 d’octubre passat que va deixar 224 morts a la província de València. En concret, es tracta de cinc dels adossats d’un conjunt de 40 cases situades al carrer del Tribunal de les Aigües, a 100 metres escassos del barranc de Poio. La demolició es farà efectiva d’ací a un parell de setmanes.

Després de la riuada, tècnics municipals i de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE) van fer una primera inspecció i van valorar el desallotjament de tots els habitatges. La comunitat de propietaris, no obstant això, va contractar després de la riuada un arquitecte i un enginyer de camins i, després de diversos estudis, es va constatar que cinc dels habitatges han col·lapsat i han de derrocar-se, i un sisé està encara en estudi.

La situació per als afectats és límit, segons relata Juan Ángel, propietari d’un dels immobles a derrocar: “Estem desallotjats des del 4 de novembre. Com que són cases de tres plantes, quan el barranc es va desbordar, ens vam poder refugiar en les plantes superiors. Però al cap d’uns dies, a la nit, vam sentir un cruixit i l’endemà, quan ens vam alçar, estaven les parets plenes de clivelles. Llavors vam telefonar als bombers i ens van desallotjar”.

A partir d’ací, Ángel ha viscut un autèntic pelegrinatge amb la seua dona i les seues dues filles de 6 i 12 anys. Segons explica, primer els van acollir uns amics, després uns altres els van deixar sa casa i finalment ha sigut l’empresa per a la qual treballa la que li ha deixat un habitatge fins que tinga una solució definitiva. El problema és que el futur es veu complicat, ja que, a la hipoteca de la casa que es derrocarà en els pròxims dies, se suma la despesa de les obres i del seu futur habitatge.

“Fins ara l’única ajuda que tenim confirmada és de l’Ajuntament de Catarroja, que ens ha confirmat que assumirà 50.000 euros dels 120.000 euros que assumirà la comunitat per l’enderrocament. Es tracta de la part del desenrunament. Així que, dels 70.000 euros, restants eixim a 1.750 euros per propietari. A això se sumen els 500 euros que pague al mes d’hipoteca. Encara que ara la tinc suspesa, em queden 85.000 euros per pagar més el que em coste el nou habitatge. Estem mirant si podem reconstruir-la ací mateix o ens hem de buscar una altra cosa, dependrà dels números”, explica.

Una de les qüestions que l’impedeix fer-se una previsió a futur és que desconeixen la indemnització que els abonarà el Consorci de Compensació d’Assegurances. Ángel comenta que fa una setmana va passar el perit per segona vegada per a confirmar que els danys són provocats per la DANA, però que continuen sense saber la quantitat que els pagaran i molt menys els terminis: “Estem tramitant diverses línies d’ajudes, però de moment només hem cobrat els primers 6.000 euros que va disposar la Generalitat per a reposar les coses bàsiques”, explica.

La pèrdua de l’habitatge és, sens dubte, una de les situacions més extremes que han deixat les inundacions. Centenars de famílies s’han vist obligades a allotjar-se en albergs o en habitatges de familiars i amics, i els menys han pogut optar a alguns dels habitatges de reallotjament habilitats per la Generalitat Valenciana (72 fins ara i es preveu arribar a 300) o de la Sareb (18 i es preveu arribar a 150).

Segons l’últim informe de l’Institut Valencià de l’Edificació (IVIE), hi ha ja 300 habitatges amb expedient de demolició, la major part a Massanassa, amb 39 expedients de demolició parcial o total dels seus habitatges, seguit de Picanya (33), Sedaví (28), Paiporta (24) i Xiva (24).

Etiquetas
stats