Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una marea humana reclama a València la limitació dels preus del lloguer: “Mazón atén, València no es ven!”

Capçalera de la manifestació contra els preus de l'habitatge.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

Milers de persones (unes 4.000 segons la Delegació del Govern) arribades des de tots els barris de València s'han manifestat aquest dissabte per exigir mesures que permeten l'accés a l'habitatge, cosa que actualment és pràcticament inviable per l'increment desmesurat dels preus, especialment en el mercat del lloguer.

Sota el lema 'Acabem amb el negoci de l'habitatge i el territori', la marxa s'ha convocat en desenes de ciutats espanyoles més i a la capital valenciana ha estat coordinada per la plataforma 'València no està en venda' .

La protesta ha arrencat a les 18.30 h des de la plaça de l'Ajuntament i ha finalitzat a la Plaça Amèrica. Al crit de “Mazón, atén, València no es ven”, “volem veïnes i no rendistes” o “li diuen solució a l'especulació” diferents columnes arribades des de zones com el Marítim o Benicalap han protestat especialment pel desmesurat augment dels lloguers.

La portaveu de l'organització, Sara Cerón, ha explicat que han convocat aquesta segona manifestació perquè volen “una ciutat que sigui per a qui l'habita, on les persones puguen viure, on el turisme no siga un problema per a les classes treballadores i on el territori no es veja afectat per les polítiques d'expansió urbanística i turística que l'estan posant perill”.

Cerón ha exigit “la desmercantilització de l'habitatge i regular els preus dels lloguers”, per la qual cosa ha advertit que “les mesures que està adoptant ”tant la Generalitat com el Govern són insuficients per frenar la situació que s'està vivint“.

A més, ha lamentat la derogació de la taxa turística i ha qualificat d'insostenible la situació del turisme al centre de la ciutat, que “està matant el comerç local i desplaçant el veïnat a zones periurbanes, on hi ha més vulnerabilitat”.

Pablo Ramos, també portaveu de 'València no està en venda', ha denunciat que “l'any passat es van produir 3.610 desnonaments en la Comunitat Valenciana” i que han detectat en els últims mesos la compra de 16 edificis per part de fons voltors al Cabanyal, la qual cosa acaba generant també l'expulsió de molts veïns i veïnes: “En molts casos es compren edificis sencers amb pisos habitats per persones que al final se n'han d'anar perquè aqueixos pisos acaben convertits en apartaments turístics”.

Durant la protesta, els manifestants han fet sonar claus de pisos com a protesta i han portat pancartes com 'Habitatges per viure, no per especular', 'Expropiar rendistes, derrotar els governs, garantir l'habitatge', 'L'habitatge no hauria de ser un luxe', 'Cap persona sense llar per culpa del gran capitalQ“ i ”fora especuladors dels nostres barris'.

Jorge Díez és veí de l'entorn de la plaça d'Hondures de València i té 26 anys. Segons ha explicat, ha acudit a la manifestació perquè viu a casa dels seus pares i considera impossible que tota la seua generació puga accedir a un habitatge: “Se'ns menja un gran percentatge del sou, els preus no paren de pujar, no hi ha alternatives al lloguer o a la compra, com les cooperatives o les gestions d'ús. Falta habitatge públic, falten expropiacions a fons voltor”.

Una altra manifestant, Dolma García, de 27 anys, es considera una afortunada perquè viu amb la seua parella a València en un pis “molt vell”, però molt barat per al mercat actual: “El meu és una excepció, pague només 490 euros. El vam trobar per Wallapop i vam tindre molta sort, però la preocupació que tenim és que ens tocarà viure fora de València o buscar-nos una altra feina en una altra ciutat on el meu salari es pugui adaptar al meu lloguer. Treballe en un estudi d'arquitectura, però actualment no hi ha pisos ací per menys de 1.000 euros i això és inviable.

Etiquetas
stats