Balears es compromet a crear un canal extern de denúncies després de la supressió de l'Oficina Anticorrupció

LLEGIR EN CASTELLÀ
Balears s'ha compromès a crear un canal extern de denúncies després de la supressió fa un any, en virtut de la llei autonòmica que regula la declaració de patrimoni i activitats dels càrrecs públics, de la Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció.
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dijous l'acord de la Comissió Bilateral Estat-Balears que resol discrepàncies sorgides sobre aquesta qüestió, segons el qual la Comunitat Autònoma es compromet a canviar la llei de transparència i establir un mecanisme de control extern.
La Conselleria de Presidència i Administracions Públiques valora ara si aquest canal de denúncies extern serà de nova creació o es farà via conveni amb l'Estat perquè sigui l'Autoritat Independent de Protecció de l'Informant, figura prevista a la llei estatal, la que reculli les denúncies dels ciutadans de les Illes. Aquest organisme, però, està pendent de creació.
El compromís de la creació del canal extern de denúncies ja va ser avançat aquest dimecres per la consellera del ram, Antònia Estarellas, en una comissió parlamentària, després de les crítiques de l'oposició respecte a la liquidació de l'OAIB.
“Hi ha moltes maneres de fer-ho. Una, com ho van fer vostès i sense cobertura legal”, va dir la consellera, recordant que no hi havia cap disposició normativa que atribuís a l'extinta oficina la categoria de canal extern denúncies. “El Govern mai no va denominar l'oficina canal extern”, va insistir.
Altres acords a la Bilateral
El BOE ha publicat, a més, altres acords aconseguits a la bilateral referits a discrepàncies plantejades en relació amb el decret d'activitat sanitària del març del 2024, sobre diversos aspectes de la llei de simplificació administrativa i la llei d'emergència habitacional.
En concret, el Govern dóna el vistiplau a la legalització d'habitatges en rústic, encara que amb la condició que aquesta figura no s'estengui a sòl urbà o urbanitzable.
En matèria d'habitatge, després de l'acord assolit a la bilateral, el Govern central no frenarà les mesures encaminades a crear habitatges a preu limitat, els canvis d'usos, les divisions d'habitatges grans en petits, el creixement en alçada o la reconversió de locals en habitatges.
El conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo, ha celebrat els acords i ha recordat que l'Executiu no qüestionava les mesures en si sinó l'instrument emprat, la llei, i no els canvis als plantejaments municipals.
Llavors s'ha aclarit que són els municipis els que tenen la possibilitat d'acollir-se a alguna de les mesures, acollir-se a totes o rebutjar-les. “L'autonomia municipal estava intacta i ha quedat clar que la mesura entra dins de les vies”, ha conclòs.
0