La Comissió Europea retrau al Govern de Mazón que cobre taxes retroactivament als vaixells de rescat humanitari
La Comissió Europea ha emés una resposta formal a la pregunta presentada per l’eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà (Verds/ALE), sobre les taxes retroactives imposades pel Govern de la Generalitat valenciana a les embarcacions humanitàries de rescat a la Mediterrània, com l’Aita Mari. En la seua resposta, la Comissió expressa dubtes sobre la legalitat d’aquestes taxes i alerta de possibles riscos en termes de seguretat jurídica, a pesar que també destaca que són els tribunals nacionals els més indicats per a examinar aquesta qüestió. En aquests moments, els diners reclamats per la Generalitat a diferents embarcacions per taxes passades suma 450.000 euros.
La Comissió Europea ha indicat que les taxes retroactives imposades pel Govern de Carlos Mazón generen “reserves relacionades amb la seguretat jurídica”. Això vol dir que l’aplicació d’aquesta mena de mesures retroactives podria posar en perill els drets de les organitzacions humanitàries i afectar la seua capacitat per a operar de manera coherent i legal. La Comissió ha destacat que les decisions sobre taxes a ports no estan regulades a escala europea en els ports valencians com Borriana, Benicarló, Vinaròs i Dénia, propietat de la Generalitat, però ha suggerit que els tribunals nacionals haurien d’analitzar en profunditat la legalitat d’aquestes mesures.
La Comissió també ha subratllat que els estats membres de la Unió Europea tenen l’obligació de garantir que les operacions de rescat en la mar, incloent-hi les dutes a terme per embarcacions humanitàries com l’Aita Mari, no es vegen obstaculitzades per barreres legals, ja que això podria vulnerar els drets humans i les normatives internacionals, com la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de Mar i el Conveni Internacional sobre Investigació i Salvament Marítim.
Marzà ha manifestat la seua satisfacció davant la resposta de la Comissió i ha subratllat que “la postura de Brussel·les deixa clar que salvar vides en la Mediterrània no sols no és un delicte, sinó que a més és una obligació moral de l’Administració pública. Ja ho vam denunciar en el seu moment: aquestes taxes són, senzillament, barreres legals que el PP i Vox han volgut posar per a obstaculitzar les tasques de rescat a la Mediterrània”.
A més, Marzà també ha criticat la “hipocresia” del Partit Popular i de Vox: “S’omplin la boca per a defensar el dret en la vida, però, quan moren 227 persones en unes inundacions, el president amaga el cap i no assumeix responsabilitats. I quan moren persones ofegades cada dia a la Mediterrània, el que fa la Generalitat valenciana és perseguir els que intenten salvar vides. La incoherència moral del PP és quasi tan gran com la seua incompetència”, ha afirmat.
0