Aquests són els horaris i els punts de sortida de la manifestació per l'habitatge del 5 d'abril a Mallorca, Menorca i Eivissa

LLEGIR EN CASTELLÀ
Una quarantena d'entitats sortiran aquest dissabte als carrers de Palma per manifestar-se per la crisi de l'accés a l'habitatge i exigir que no s'hi faci negoci. La marxa està prevista que comenci a les 12.00 hores a la plaça d'Espanya i que discorri per les Avingudes, la Rambla i el carrer Unió fins a arribar al passeig del Born.
El Sindicat d'Inquilines d'Eivissa i Formentera també ha convocat una manifestació de cara a aquest dissabte a la més gran de les Pitiüses. Està previst que surti a partir de les 12.00 hores des de la seu del Consell Insular. Així mateix, està convocada una altra manifestació a Menorca, a les 18.00 hores, a la Plaça Esplanada de Maó. Totes formaran part de les desenes de manifestacions que tindran lloc a diferents punts d'Espanya al llarg de la jornada.
La manifestació de Palma
Fins ara, a la convocatòria enllaçada pel Sindicat Habitatge Palma, el GOB, Menys Turisme, Més Vida, el Banc del Temps de Sencelles, la PAH, Mallorca no es veuen i STOP Desnonaments s'han sumat un total de 37 entitats. Entre elles, col·lectius com ara l'Organització Juvenil Socialista de Mallorca, Ciutadans per Palestina, Arran, SOS Residents, Mallorca per la Pau, la Coordinadora Transfeminista o el sindicat Alternativa, així com diverses associacions veïnals i polítiques.
La manifestació, que es desenvoluparà sota el lema 'Acabem amb el negoci de l'habitatge', ha rebut el suport d'artistes i personalitats de les illes com Da Souza, Puta Opepé, Pitxorines o Clara Fiol, entre d'altres. La diputada d'Unides Podem al Parlament, Cristina Gómez, també ha fet una crida a la ciutadania a sumar-s'hi.
Les entitats convocants, en una roda de premsa, van reivindicar la necessitat “clara i urgent” “d'acabar amb el negoci de l'habitatge” com un dels principals objectius de la mobilització perquè considera que la crisi actual s'ha tornat “insostenible”. “L'habitatge ha deixat de ser un dret per convertir-se en un negoci que expulsa la població de la seva pròpia terra”, van lamentar els organitzadors, que van sostenir que els “preus desorbitats” deriven de “l'especulació immobiliària”, el turisme de luxe“ i l'absència de polítiques d'habitatge.
“Mentre els preus dels lloguers i la compra d'habitatge es disparen, els salaris continuen estancats, obligant moltes persones a destinar la major part dels seus ingressos al pagament d'un sostre”, van criticar els portaveus de les entitats, apuntant a la “dinàmica de rendisme” com una de les principals causes del “repartiment desigual de la pobresa”. Amb tot això, els manifestants consideren que el problema de l'habitatge a Mallorca “no és una casualitat, sinó el resultat de polítiques que han prioritzat l'especulació per sobre del benestar de la població”, i han cridat la ciutadania a sortir al carrer per exigir canvis.
Aquest divendres, un dia abans de la convocatòria, diverses seus d'agències immobiliàries de Mallorca s'han despertat amb pintades en què se'ls acusa de ser els “culpables” de la crisi.
0