Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Trump condena a la economía global a más inflación y menos crecimiento
MAPA - Un millón y medio de hogares, ahogados por el alquiler: dónde podrías vivir
OPINIÓN - Feijóo y su laberinto con Vox. Por Esther Palomera

Xàtiva inaugura les jornades de Memòria amb presència de la vicepresidenta de la Diputació centrades en l'educació

Intervenció de Natàlia Enguix durant la jornada celebrada a Xàtiva.

Toni Cuquerella

València —

0

La vicepresidenta de la Diputació de València i diputada de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, participava este divendres en la inauguració de les Jornades d'Educació i Memòria de Xàtiva. Estes jornades, que compten amb el suport de la delegació de Memòria Democràtica de la Diputació, reflectixen la implicació de la institució amb l'educació i la divulgació de la memòria històrica com a ferramenta fonamental per a la construcció d'una societat més justa i igualitària.

La diputada va estar acompanyada en l'acte per l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, el president de Xarxa Educació i Memòria (Xeim), Lluis Botello, i el regidor de Cultura, Museu i Memòria, Alfred Boluda. Durant la seua intervenció, Enguix subratllava el paper fonamental de la memòria en la construcció d'una societat justa i igualitària: “La memòria democràtica és essencial per a garantir la justícia social. La recuperació de la història silenciada és un dret humà i un deure de les institucions”.

“Per este motiu -continuava Enguix- des de la Diputació de València estem impulsant diferents iniciatives com els premis ‘La Memòria a l’Escola’, que enguany celebren la seua sexta edició baix el lema ‘Les dones, les primeres guardianes de la memòria’, una edició en la qual volem que els i les estudiants descobrisquen el paper de les seues àvies i altres figures femenines locals en la història per a fomentar l'empatia i el coneixement”.

La vicepresidenta també recordava la consolidació del programa ‘La Memòria a les Biblioteques’, que permet l'enviament anual de llibres sobre memòria democràtica a més de 130 biblioteques municipals, així com la creació d'una col·lecció específica sobre memòria democràtica en la Institució Alfons el Magnànim. “L'editorial de la Diputació obri una etapa de reflexió històrica, amb rigor, que comptarà amb títols que ens serviran per a conéixer millor els fets del passat, així com als seus protagonistes”, indicava Enguix, al mateix temps que aprofitava l'ocasió per a fer una crida a les jóvens investigadores perquè aprofundisquen en la recuperació de la memòria femenina. “Només introduint veus femenines aconseguirem situar a les dones en la història, on sempre han estat i on mereixen ser reconegudes”, assenyalava.

Així les Jornades d'Educació i Memòria de Xàtiva 2025 han oferit un programa variat amb ponències, taules redones i activitats educatives centrades en la memòria democràtica. Entre els temes abordats es troben el paper de les dones antifranquistes, el treball esclau durant la dictadura i la deportació als camps nazis. A més, els centres educatius han presentat els seus projectes d'investigació en memòria històrica i democràtica, destacant el compromís de la comunitat educativa en la transmissió d'estos valors. Les jornades concloïen amb una visita guiada a l'exposició ‘HALT. Imatges que pensen’ de l'artista Artur Heras. Una exposició que, juntament amb altres projectes expositius que estan visitant diferents poblacions de la província de València, compta amb el suport de la delegació de Memòria Democràtica.

Etiquetas
stats