Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Trump pone el mundo patas arriba
¿Quién quiere a Vox en el Congreso? Se queda solo en el 60% de sus iniciativas
Opinión - El problema no era sólo Donald Trump. Por Rosa María Artal

El PP manté la portaveu que solapa dos càrrecs públics a Mallorca i cobra més que el president del Govern central

La portaveu del PP al Consell de Mallorca i cap de servei al Govern, Núria Riera

Esther Ballesteros

Mallorca —
12 de febrero de 2025 13:33 h

0

El Govern balear del PP ha sortit aquest dimecres en defensa de la popular Núria Riera, qui exerceix de consellera portaveu de l'equip de govern del Consell de Mallorca, en mans de conservadors i Vox, durant l'horari en què li correspondria exercir les seves funcions com a cap de servei de l'Executiu autonòmic. Riera compagina les dues activitats -amb sospites d'inactivitat en el càrrec com a funcionària per part de l'oposició- malgrat les limitacions que estableix la normativa en matèria de compatibilitats, tal com va informar en exclusiva elDiario.es el passat mes de juliol, cosa que li permet cobrar un total de 127.211 euros anuals de l'erari públic. Una quantitat notablement superior al salari que perceben els presidents autonòmics: només el de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb 136.177 euros anuals, supera els guanys de Riera. També sobrepassa amb escreix els 90.000 euros que cobra el president del Govern central.

Riera va justificar llavors que mai ha rebut “cap informe en contra” ni com a funcionària del Govern balear ni com a consellera insular, a pesar que el problema no radica en el seu paper en cadascuna d'aquestes institucions ni en el fet que ostenti dos càrrecs públics, sinó en la possible vulneració de la Llei de Compatibilitats quant al mode de conciliar les hores de jornada laboral en tots dos llocs -provocant amb això que suposadament deixi d'exercir les seves funcions com a funcionària en la Direcció General de Funció Pública- i al topall màxim salarial permès en compaginar dos càrrecs públics.

La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Estarellas, que ha comparegut aquest matí en comissió parlamentària a petició de l'oposició per donar explicacions sobre aquest assumpte, ha justificat la tasca de Riera assegurant que “compleix tots els requisits per compatibilitzar els treballs que està fent”. Tot i això, no ha aclarit si cada dia va a treballar al seu lloc al Govern com a cap de servei, fet que posen en dubte des de Més per Mallorca i PSIB-PSOE, que l'acusen de fitxar al seu lloc com a funcionària per després abandonar la seva tasca i exercir com a portaveu popular al Consell. No en va, Riera tenia previst atendre els mitjans a les 11.45 hores d'aquest mateix dimecres en la seu d'aquesta institució, encara que, finalment, no ha fet acte de presència en la roda de premsa al·legant “motius personals” i ha estat el portaveu adjunt del partit en la institució insular, Bernat Vallori, qui ha comparegut en el seu lloc.

L'oposició no qüestiona la compatibilitat de la portaveu popular -la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'Incompatibilitats permet ostentar diversos càrrecs públics, encara que amb limitacions-, sinó el fet que pugui estar contravenint aquesta normativa respecte al mode de compatibilitzar totes dues activitats. També recriminen que, quan va decidir reclamar la dedicació parcial al Consell (75%), degué sotmetre's als límits horaris i retributius fixats per la Llei.

En aquest sentit, tal com va reconèixer el propi Govern en una resposta escrita, com a empleada pública estaria obligada a estar, almenys, de 9.00 a 14.00 hores -delimitant al màxim els horaris en l'Executiu autonòmic- en el seu lloc de treball en l'Executiu. De complir estrictament amb el 100% de la jornada laboral a la seva labor en el Govern així com amb el 75% a la del Consell, Riera, que en cap moment ha sol·licitat formalment la compatibilitat, hauria de dedicar més de 14 hores diàries a totes dues dedicacions.

Durant la seva intervenció, Estarellas ha explicat que el 20 de juliol del 2023 Riera va comunicar a la Unitat de Recursos Humans de la seva Conselleria -de la qual depèn el seu lloc de treball- que havia estat elegida consellera insular, que ocuparia aquest càrrec en règim de dedicació parcial i que continuaria activa com a cap de servei al Govern. “Res que no hagi passat abans i que no s'adeqüi a la legalitat vigent”, ha remarcat la consellera, que ha asseverat que Riera “està subjecta a un horari, presenta i justifica els seus permisos i se li fa el mateix control que sobre tots els treballadors del Govern”. Amb tot, ha manifestat que té els seus treballadors, “per desgràcia, distribuïts en cinc edificis diferents”: “¿De debò he d'anar jo a controlar els funcionaris de cadascun dels cinc edificis a veure què fan i deixen de fer després?”.

El PP: “Està sent lapidada i sense poder defensar-se”

Per la seva banda, la diputada del PP Cristina Gil ha criticat que “els senyors de l'esquerra s'esquincin les vestidures ara que són a l'oposició, perquè la portaveu del grup popular al Consell de Mallorca no fa ni més ni menys que el que han fet altres portaveus abans de la senyora Riera. Com tants altres, però en aquest cas lapidada i sense poder defensar-se”.

En aquest sentit, tant la consellera com el grup parlamentari popular han fet referència a la tasca que duia a terme, durant la passada legislatura, el llavors portaveu socialista al Consell, Andreu Alcover, que va compaginar aquest lloc amb un altre càrrec públic, el de gerent al departament Economia i Projectes Institucionals de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Tot i això, la diferència rau en què Alcover sí que va sol·licitar la compatibilitat, en què aquesta li va ser concedida per la institució educativa, en què en cap moment va augmentar la seva dedicació parcial al Consell al 75% i en què la UIB li permetia tenir un horari flexible, al contrari que en el cas de Riera, que en cap moment ha mostrat la seva fitxa horària malgrat les contínues peticions de l'oposició.

Tot i això, Estarellas ha defensat que des del Govern “sempre hem respost amb total transparència a allò que ens han demanat”. En total, s'han referit a cinc sol·licituds de documentació i a quatre preguntes amb resposta escrita en què s'ha inquirit sobre l'autorització de compatibilitat pels seus horaris, pel control del seu lloc com a cap de servei i consellera insular i pel seu sou.

L'oposició: “Riera exerceix de portaveu havent fitxat com a funcionària”

Des de l'oposició, el portaveu adjunt socialista, Marc Pons, ha recriminat que Riera “s'estigui beneficiant del càrrec per obtenir un benefici propi”, ateses les quantitats econòmiques que li permet obtenir la compatibilitat. “No qüestionem que tingui dret a compatibilitzar, però vostè té l'obligació d'actuar”, ha remarcat dirigint-se a la consellera Estarellas, a qui ha preguntat “si pot garantir que Riera sempre ha complert el seu horari”. “El problema” -ha precisat- “és que deixa la feina a què s'ha de dedicar al 100% i es dedica a altres coses. D'això no hi ha cap precedent”.

En aquesta mateixa línia, la parlamentària de Més per Mallorca Maria Ramon ha apuntat al suposat incompliment horari de Riera atès que “durant l'exercici de les seves funcions com a funcionària fa la seva feina com a portaveu”. L'ecosobiranista ha recordat dues ocasions en què la consellera insular del PP va comparèixer en rodes de premsa com a portaveu popular al Consell, havent fitxat hores abans al seu lloc de treball a l'administració autonòmica. “Per això demanem el control horari, per comprovar si compatibilitza o no les dues funcions que té”, ha insistit.

Estarellas, en el segon i tercer torn de paraula, ha assegurat a l'oposició que complirà i demanarà que es controli tant el compliment de l'horari de Riera com de la resta de funcionaris. “Encara que no tinc constància de cap irregularitat”, ha reiterat.

Limitacions establertes per la Llei

Cal assenyalar que la Llei permet compatibilitzar dos càrrecs públics, però amb limitacions, que serien les que Riera estaria incomplint. En concret, l'article 5 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques faculta els membres de les corporacions locals compaginar ambdues activitats, llevat que alguna d'elles estigui retribuïda en règim de dedicació exclusiva. No obstant això, la normativa precisa que en aquests supòsits de compatibilitat només es pot percebre la retribució corresponent a una de les dues activitats, sense perjudici de les dietes, les indemnitzacions o les assistències que corresponguin per l'altre càrrec. No és el cas de Riera.

El mateix article afegeix -i aquí tornaria a emparar-se la consellera- una excepció a l'anterior. Sota el paraigua de l'article 75 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL), la normativa faculta aquests membres en situació de dedicació parcial a percebre retribucions per ambdós càrrecs sempre que una de les dues activitats l'exerceixin fora de la jornada de treball de l'altra i sense superar en cap cas els límits que amb caràcter general es puguin establir.

En el cas de Riera, la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques va assenyalar en una resposta escrita a petició del Grup Parlamentari Socialista que, a l'efecte del règim d'incompatibilitats, es considera “horari de treball a l'Administració autonòmica la franja situada entre les 8.00 i les 15.30 hores”, amb una jornada fixa de 9.00 a 14.00 hores cada dia i certa flexibilitat horària entre les 7.30 i les 9.00 així com entre les 14.00 i les 16.30, sempre que dugui a terme la totalitat de les hores setmanals.

Etiquetas
stats