Una sentència qüestiona el repartiment de comissions de Català a València i considera que menyscaba els drets de l'oposició

LLEGIR EN CASTELLÀ
El repartiment de les comissions informatives de l’Ajuntament de València amb el govern de María José Catalá pot posar en un destret les decisions que s’adopten. Una sentència del Jutjat Contenciós reclama al govern local que es revaluen els criteris per a estipular el nombre de comissions i els regidors que poden formar-ne part, donant la raó al PSPV en un recurs interposat al començament del mandat.
El govern local, llavors del PP en solitari, va reduir en dues les comissions informatives –passant de sis a quatre– i el nombre de regidors que poden participar-hi, amb un total de set per sessió, tot i que en l’anterior executiu era de 9. Aquest fet, en la pràctica, deixava regidors de l’oposició sense capacitat de presentar preguntes ni de participar directament en les sessions. Només 28 dels 33 regidors que integren l’Ajuntament poden participar-hi.
El grup socialista, perjudicat per aquest repartiment, va presentar un recurs de reposició perquè l’Ajuntament replantejara la decisió i també va acudir a la Sindicatura de Greuges. El consistori va desestimar la petició del PSPV, que implicava demanar un informe al Consell Jurídic Consultiu, per la qual cosa el grup socialista va acudir directament al Jutjat Contenciós, que acaba de sentenciar i considera que la decisió del consistori hauria de declarar-se nul·la.
La responsable del Contenciós Administratiu número 7 apunta que es menyscaben els drets de l’oposició: “Quatre regidors de l’Ajuntament de València no poden participar en els assumptes públics i exercir el control a l’equip de govern en les mateixes condicions que la resta dels regidors que integren l’Ajuntament”. La sentència també retrau que no es donara trasllat al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, l’òrgan assessor en matèria jurídica, perquè emetera l’informe preceptiu, en veure’s “vulnerats els drets constitucionals dels regidors”.
La sentència recull també la queixa de la Sindicatura de Greuges, que ja va retraure la reducció de les comissions i va apuntar a una vulneració d’aquests drets. Les mesures adoptades per l’Ajuntament, insisteix, “determinen de manera inequívoca la reducció de les possibilitats d’actuació dels regidors de l’oposició”. Així mateix, assenyala que el consistori no argumenta la inadmissió del recurs del PSPV, motivat per un informe del secretari general de l’Ajuntament.
L’equip de govern de María José Catalá recorrerà contra la decisió al Tribunal Superior de Justícia i l’emmarca en un defecte formal, encara que la sentència adverteix de la vulneració de drets fonamentals. Segons el regidor José Marí Olano, la sentència “no entra en el fons de l’assumpte”. L’edil popular defensa que són els mateixos funcionaris que treballaven amb l’anterior equip de govern i “no veuen aquest defecte formal”, tractant de restar càrrega política al conflicte. Els socialistes, que han mostrat la sentència en una roda de premsa, consideren que el PP “instrumentalitza” l’Ajuntament.
La sentència arriba pocs dies després d’un nou acord per al repartiment de les comissions, que les adapta a l’eixida dels dos regidors de Vox, que mantenen l’acta i podran continuar participant en aquestes sessions. El ple va adoptar la decisió, que implica que el vot d’un trànsfuga valga més que el d’un regidor del PSPV –amb 7 representants en total–, amb el suport del PP, Vox i els dos no adscrits, expulsats de la ultradreta. Aquest acord implica que l’equip de govern tinga majoria en totes les decisions gràcies al vot de qualitat de l’alcaldessa, i els socialistes i Compromís han tornat a acudir directament al contenciós. En aquesta ocasió, l’Ajuntament l’ha tramitat de manera provisional i ha acordat demanar un informe al Consell Jurídic Consultiu.
“Les conseqüències poden ser enormes si finalment el jutge ens torna a donar la raó, perquè podrien quedar anul·lats tots els acords adoptats amb aquesta majoria falsa. De fet, tenim constància que hi ha serveis molt preocupats per si finalment es declara la nul·litat i comencen a sorgir problemes amb expedients aprovats amb majories falses”, ha recalcat el portaveu socialista, Borja Sanjuán.
El portaveu socialista ha criticat que Catalá instrumentalitze l’Ajuntament “per a adaptar-lo a les seues qüestions personals, perquè entén que el consistori és un lloc on pot fer el que vulga, fins i tot incomplint la llei, com li ha recordat el jutge, que l’acusa d’haver fet un ús arbitrari en la composició de les comissions”, ha qüestionat.
0