Problemes per a l’empresari defensor de Mazón després de la DANA: Antifrau investiga la firma instrumental de les pimes d’Alacant
LLEGIR EN CASTELLÀ
La Diputació d’Alacant, quan Carlos Mazón n’era el president, va llançar el 2022 el ja famós Bo Consum per a rebaixar el cost de la cistella de la compra i reactivar l’economia dels municipis de la província quan la inflació estava disparada. Entre el 2022 i el 2024, l’entitat provincial ha repartit 58 milions d’euros en unes ajudes que els ajuntaments tanquen amb els petits comerços per a subvencionar el 50% de la compra del consumidor final. Amb aquesta injecció de diners, les botigues venen més i els ciutadans s’estalvien la meitat de la factura. Però l’Agència Valenciana Antifrau, segons la documentació en poder d’elDiario.es, ha posat en el punt de mira aquesta campanya, en concret per les contractacions dels ajuntaments a l’empresa Nexo Retail Alicante SL, una societat instrumental creada per la Federació de Comerç i Pimes de la Província d’Alacant (Facpime) el 13 de juliol de 2022.
Nexo Retail Alicante SL és administrada per Carlos Baño, president de Facpime i de la Cambra de Comerç d’Alacant i, segons els seus comptes del 2023 depositats en el Registre Mercantil, és una societat creada per a donar servei a les pimes de l’associació. Baño és a més un gran amic del president Carlos Mazón, en concret “un germà” com es va definir ell mateix, i ha sigut l’únic empresari que ha eixit a defensar públicament l’actual president de la Generalitat arran de la seua criticada gestió de la DANA. En concret, en la Nit de l’Economia Alacantina organitzada per la Cambra de Comerç d’Alacant, Baño va assegurar que tenia “vergonya aliena” per “comportaments canalles que han tractat de traure rèdit polític de la catàstrofe quan més gran era el dolor de les víctimes”. “S’ha mentit o s’han fet afirmacions sense fonament amb l’única finalitat de causar un mal personal”, va denunciar l’emprenedor en referència a algunes de les acusacions que s’han fet contra el seu amic Carlos Mazón.
L’Agència Antifrau ha requerit a diversos ajuntaments que van contractar amb l’empresa Nexo Retail Alicante SL. En concret, els reclama “el procediment utilitzat per a la selecció de Facpime/ Nexo Retail Alicante SL com a entitat col·laboradora/contractista del Programa Bo Consum durant els anys 2022 i 2023”. Els investigadors també volen “les factures o despeses aprovades i pagades a la mercantil Nexo Retail Alicante SL o a Facpime durant els anys 2022 i 2023 en el marc de Programa Bo Consum o similar amb indicació de l’import, el concepte adjuntant-se còpia del contracte/conveni de què derivara aquesta/es i de les factures/document justificatiu de les despeses esmentades”. I finalment, els funcionaris de l’agència que ara dirigeix Eduardo Beut també sol·liciten el model 347 de l’associació i l’empresa que dirigeix Carlos Baño i “la inclusió de despeses de les entitats Facpime o de Nexo Retail Alicante SL en compte justificatiu per a l’obtenció de la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant per als programes Bo Consum duts a terme per aquesta Administració durant les anualitats 2022 i 2023”. Els ajuntaments tenen deu dies per a subministrar aquestes dades als investigadors.
L’inici de les activitats de l’empresa Nexo Retail Alicante el 13 de juliol de 2022 coincideix amb la posada en marxa del Programa Bo Consum que va llançar el president en altre temps de la Diputació d’Alacant Carlos Mazón, ara en la Generalitat. Aquesta companyia facturava serveis als ajuntaments vinculats als diners que injecta l’entitat provincial als municipis que ho sol·licitaven. L’empresa que administra Baño té uns números increïbles per a una pime tot just acabada d’engegar. El 2022 i amb cinc mesos en funcionament, la companyia instrumental de Facpime va facturar 676.896 euros i va obtindre uns beneficis de 512.966 euros. Una rendibilitat de més de 75%. El 2023 i ja amb l’exercici complet, els ingressos de Nexo Retail Alicante van baixar fins a 371.627 euros, encara que els beneficis van ser de 147.640 euros, segons els comptes depositats en el Registre Mercantil. Aquests dos exercicis són els que investiga l’Agència Antifrau.
La companyia Nexo Retail Alicante va decidir a través del seu soci únic Facpime que els beneficis que, si escau, obtinguera la companyia en l’exercici tancat el 31 de desembre de 2023, “no es distribuirien, sinó que romandran com a romanent amb l’única voluntat de prestar serveis als socis de Facpime”. En concret, i segons els comptes oficials de la firma, els serveis consisteixen en organització d’esdeveniments i fires comercials; campanyes de publicitat i màrqueting; formació i capacitació; innovació i digitalització; implementació de tecnologies innovadores per a optimitzar la gestió comercial i millorar l’experiència del client; i assessorament en gestió empresarial i optimització de recursos. “Nexo Retail Alicante SL es compromet a mantindre la transparència en la gestió dels beneficis i a proporcionar informes periòdics tant a Facpime com als comerciants locals sobre l’ús dels fons i l’impacte de les activitats de dinamització comercial. S’establiran mecanismes de control i auditoria interna per a assegurar que els fons s’utilitzen de manera eficient i efectiva, alineats amb els objectius estratègics de dinamització”, explica també l’empresa en els seus comptes.
0