Habitatges ja!
L'habitatge és un dret social, però és, abans de res, dret de ciutadania. Un dret polític, com el dret de vot o la llibertat d'expressió. El sentit de pertinença a un grup o a una societat el dona l'arrelament i la seguretat, i sense habitatge no hi ha comunitat que puga perdurar. L'accés a l'habitatge, hui, és un greu problema a la ciutat i porta camí d'anar a pitjor. L'habitatge a la ciutat cada dia és més car, més precàri, més inaccessible.
L'accelerat i desordenat creixement de l'oferta d'allotjament turístic dels últims anys no és l'única causa, però té molt a veure en aquesta espècie de bambolla immobiliària gentrificadora. Posar límits a la capacitat d'acolliment turístic, impedir els canvis d'ús de residencial a terciari hoteler, però sobretot revertir l'ús residencial dels habitatges turístics ha de ser en aquests moments una prioritat; perquè sabem que tindrà un impacte doblement beneficiós: tant en l'oferta d'habitatge residencial, com en la qualitat de l'allotjament ocasional.
No són alarmes anti-robatori, ni portes blindades el que necessiten els pisos buits sinó residents. No és gens assenyat crear falses alarmes socials. Hui el preocupant són els desnonaments, els desallotjaments, els cessaments de contractes d'arrendament que diàriament es realitzen a València. L'alarmant són les abusives i humiliants condicions que amb massa freqüència s'exigeixen als arrendataris, i més encara si són persones migrants. L'alarmant són l'augment meteòric del preu de l'habitatge, la generalització dels contractes d'arrendament per habitacions per mesos. No es pot seguir així.
Es pot fer més, molt més, per eixir de l'estat actual d'emergència residencial. Aquesta és la raó per la qual el moviment veïnal eixirà al carrer aquest 5 d'abril: Volem habitatges i els volem ja!
A València ciutat hi ha més de 36.000 pisos buits, segons les pròpies dades estadístiques municipals. Pel que instem també el Govern municipal a posar en marxa de manera urgent un pla sobre els pisos buits, amb mesures com a majors càrregues impositives a través de l'IBI. Hui un habitatge buit és un luxe que no ens podem permetre.
Proposem la creació d'una Agència Municipal del Lloguer per a anticipar-nos als desnonaments, una agència per a donar seguretat tant als arrendataris com als arrendadors, per a a més gestionar els recursos propis o els de AUMSA, per a interpel·lar als grans propietaris d'habitatges sense ús. No podem continuar amb habitatges socials buits i és imprescindible gestionar el parc d'habitatges en lloguer assequible de manera transparent.
També reclamem un pla per a mobilitzar els solars, el sòl públic, o el registre municipal de solars. L'administració ha de mobilitzar tots els recursos al seu abast per a augmentar el parc d'habitatges en lloguer. Insistim, estem davant una emergència social.
Exigim a més que la Llei d'Habitatge s'aplique a la ciutat de València, i que es declaren amb urgència les zones tensionades per a limitar els preus d'arrendament.
Recordem que hi ha 4.500 apartaments turístics il·legals en zones residencials que reclamen un pla sistemàtic i d'inspecció i reversió per a ús residencial.
Es pot fer més per a garantir un habitatge digne. Per aquesta raó la Federació Veïnal de València i totes les associacions dels barris de la ciutat cridem a participar a una nova manifestació aquest dissabte, 5 d'abril a les 18:30h en plaça de l'Ajuntament en defensa de l'habitatge i contra l'especulació immobiliària.
Habitatges Ja! ¡Viviendas Ya!
*María José Broseta, presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de València
0