El premi de Catalá a Vox perquè els trànsfugues tornen a la cleda: més poder, més diners i recuperar tres assessors

LLEGIR EN CASTELLÀ
L’alcaldessa de València, María José Catalá, liquida (de moment) la seua crisi de govern sense gairebé arrapades. La dirigent popular aconsegueix que el seu soci de govern Vox, que havia partit per la meitat el seu grup i es va quedar escapçat enmig de greus acusacions, es recomponga i torne a reincorporar-se a l’executiu local. Una disculpa dels dos expulsats al seu grup i com si no haguera passat res; el govern dels populars torna a garantir-se la majoria en el ple.
L’equip de Catalá torna a integrar els edils que van abandonar Vox després que el grup ultra accepte el seu reingrés en la formació i dona per tancat el conflicte. L’exportaveu Juanma Badenas, a qui Fiscalia acaba d’obrir una investigació per acusacions de corrupció, i la regidora Cecilia Herrero, que també va deixar el partit ultra, tornen a tindre responsabilitats en el govern bipartit, a canvi de disculpes públiques i el compromís d’acatar la disciplina de vot del partit. “Vox accepta la seua sol·licitud davant el compromís adquirit i la voluntat manifestada, tant per Juan Manuel Badenas com per Cecilia Herrero, de defensar els principis i les polítiques de Vox amb lleialtat, confiança i convicció, seguint la disciplina de vot del grup municipal i els seus posicionaments”, va apuntar el partit en un escarit comunicat.
Vox va obrir a Badenas un expedient disciplinari per l’adjudicació d’uns contractes de publicitat a través de la fundació València Activa i poc després es van publicar gravacions de Badenas en què parlava d’espionatge polític en l’Ajuntament. Les dues qüestions van ser denunciades pel PSPV i Compromís a la Fiscalia de València, que ha incoat diligències d’investigació. Davant l’expedient, Badenas i Herrero es van donar de baixa de la formació de Santiago Abascal, una acció que ara queda revertida. Badenas, que durant un any ha sigut segon tinent d’alcalde, va ser expulsat del govern local arran que el partit comunicara que no podia exercir cap representació en nom seu; en canvi, Cecilia Herrero ha continuat com a no adscrita i amb competències en el govern de Catalá. Els dos han defensat que la investigació i les publicacions eren un muntatge i una persecució política.
Els últims canvis en el grup Vox es van comunicar al secretari de l’Ajuntament divendres a mitjan matí i es van materialitzar en la junta de govern local, que va arrancar amb 4 hores de retard per a ultimar les negociacions i es va saldar sense roda de premsa. L’equip del PP ha negociat amb la cúpula de Santiago Abascal perquè readmeteren els regidors i no alterar la seua majoria política. Els dos díscols de Vox la posaven en un destret, deixant el seu govern amb 15 vots dels 17 que necessita per a tirar avant mesures en el ple.
Les maniobres de les últimes setmanes deixen algunes incògnites. Entre aquestes, què guanya cada part després de setmanes amb greus acusacions, filtracions d’àudios i un conflicte amb tanta exposició, que va arribar a escapçar el grup. L’alcaldessa guanya tornar a governar amb estabilitat després de dos mesos bregant amb els ultres a dues bandes. El partit ultra guanya, fonamentalment, recursos. En reincorporar els trànsfugues torna a tindre 4 regidors, amb l’assignació consegüent. Tindrà dues delegacions més en el govern, Patrimoni i Responsabilitat Patrimonial, que passen a ocupar Badenas i Herrero amb l’última reforma. Els dos tindran un salari superior com a responsables de govern del que tindrien com a regidors no adscrits, que ni tan sols s’ha publicat en el Portal de Transparència un mes després del cessament. Segons l’acord de retribucions, el salari d’un regidor delegat és de 81.349,24 euros anuals, davant dels 74.431,28 euros d’un regidor ras, sempre que tinga dedicació exclusiva.
Vox recupera també la segona tinença d’alcaldia, que passa a ocupar José Gosálbez, nou portaveu després del conflicte amb Badenas. Així doncs, el grup ultra gestionarà les àrees que ja tenia –Ocupació, Parcs i Jardins, Sanitat i Consum, Devesa-Albufera, Festes, Tradicions i Família, Emprenedoria i Agricultura– i suma Patrimoni i Responsabilitat Patrimonial. Les responsabilitats de Majors i de la Universitat Popular passen a gestionar-se des del PP.
Els ultres també podran recuperar la capacitat de contractació de tres assessors més. Durant la tardor, abans que esclatara el conflicte, el grup municipal Vox, amb Badenas encara al capdavant, va cessar els treballadors Jorge Mestre i Belén Bordils. Aquesta última procedia de la Conselleria de Justícia amb Elisa Núñez, al seu torn designada des de la direcció nacional, i amb la ruptura del Govern de Carlos Mazón va recalar al costat de Badenas com a cap de premsa. L’entorn del tinent d’alcalde llavors ho va interpretar com una tutela de la direcció de Santiago Abascal, amb qui el regidor manté una tensió constant. Les vacants dels dos assessors no van arribar a cobrir-se i ara podran recuperar-se, amb la possibilitat d’una tercera contractació.
En paral·lel, el grup tornarà a incrementar la seua assignació pressupostària. Als grups polítics els correspon una quantitat mensual en funció del nombre de representants per a fer front a despeses ordinàries per al funcionament i l’organització interna. Aquesta es compon de dues assignacions: una de fixa, de 4.300 euros per a tots els grups, i una altra de variable, de 400 euros per edil amb caràcter mensual. Segons els comptes de Vox publicats en el portal municipal, va percebre 12.967 euros en el segon semestre del 2023.
Una altra de les incògnites és quin interés tenia el grup ultra per defenestrar el seu portaveu, que havia mantingut uns quants desacords amb la direcció nacional. Algunes fonts apunten a una maniobra per a tractar de recuperar Vicente Barrera, que va haver d’abandonar la vicepresidència de la Generalitat després de la ruptura de Vox amb Carlos Mazón. Barrera anava el número 7 en les llistes municipals i per a la seua incorporació hauria calgut que un regidor deixara l’acta i els dos següents en la llista renunciaren. El torero és considerat un bon actiu per al grup ultra i va viure amb pesar la seua marxa de l’executiu.
Informe jurídic
L’alcaldessa també va informar de la resolució de l’expedient municipal obert a Badenas pels contractes que investiga la Fiscalia i que, teòricament, van motivar les perquisicions de Vox. “L’expedient formalment està ben constituït”, diu l’informe del consistori a què ha tingut accés elDiario.es, encara que sí que adverteix que es “troba a faltar un informe específic en què es precise, de manera documentada, el pressupost base de licitació. Això és, un estudi econòmic que detalle de manera detallada i precisa els càlculs de costos sobre la base de les característiques, les prestacions i els costos de mercat de l’actuació objecte del contracte”.
2