Els ciutadans de Balears surten als carrers per posar fi al negoci de l'habitatge: “Això no és més que el principi”

LLEGIR EN CASTELLÀ
“Acabem amb el negoci de l'habitatge”, és el lema sota el qual al voltant de 350 manifestants, segons els convocants, i 120, segons la Delegació de Govern a l'illa, han sortit als carrers d'Eivissa aquest 5 d'abril per a reivindicar el dret a un habitatge digne per a tota la ciutadania. A la mateixa hora sortia de la Plaça d'Espanya de Palma la manifestació convocada a Mallorca que ha concentrat a 10.000 persones, segons les dades dels convocants, dades que difereixen molt de les aportades per la Delegació de Govern: 3.500 manifestants. Les dues convocatòries s'han desenvolupat amb total normalitat i sense cap incident i en elles s'han corejat diferents eslogans reivindicatius que han demanat l'aplicació de la Llei estatal d'Habitatge i la prohibició del lloguer vacacional.
A Eivissa, la manifestació convocada pel Sindicat d'Inquilines amb el suport de la CGT, UGT, CCOO, Canviem el Rumb i la Comissió del 8M obria la protesta al crit de “Mans enlaire! Això és un atracament”. La marxa, que ha recorregut diferents carrers del centre de la capital pitiüsa, ha realitzat una parada a l'altura de la cèntrica plaça de Vara de Rei, enfront de la seu d'una de les immobiliàries d'alt standing de l'illa, per a acusar directament aquestes empreses com una de les culpables de la pujada de l'habitatge, reivindicant així el dret de la ciutadania enfront de l'especulació del mercat immobiliari.
La manifestació ha conclòs en el Mercat Vell amb la lectura de manifestos a càrrec de l'alumnat de l'Institut Isidor Macabich i del Sindicat d'Inquilines que s'ha mostrat satisfet per la convocatòria. Una dels seus portaveus de l'entitat ha declarat en concloure la protesta a elDiario.es que “això no és més que el principi”. Representants de partits polítics, com el president del PSOE balear Josep Marí , ‘Agustinet’, i altres membres tant del PSOE com de Podemos han estat presents en la marxa. Alguns representants de la formació habitada han criticat als socialistes que “no van fer res per a resoldre aquest problema quan governaven”.
Respecte als ciutadans, una mare eivissenca ha acudit a la protesta per a “defensar” els drets dels seus fills: “Nosaltres som de l'illa i volem continuar vivint aquí. Jo soc propietària, però els meus fills no poden accedir a un habitatge. Som eivissencs. No tenim dret al fet que els nostres fills visquin aquí?”. També era present una parella que a punt ha estat d'anar-se'n de l'illa i que denunciava que les agències immobiliàries per les quals han passat han intentat estafar-los: “Ens volien cobrar a nosaltres en comptes del propietari per trobar-nos un habitatge. Hem estat a punt d'anar-nos-en de l'illa amb dos treballs fixos”.
'Nosaltres som de l'illa i volem continuar vivint aquí. Jo soc propietària, però els meus fills no poden accedir a un habitatge. Som eivissencs. No tenim dret al fet que els nostres fills visquin aquí?', lamenta una manifestant
Entre les manifestants també hi era Nerea, que resisteix a casa des de l'1 de gener, tal com va explicar elDiario.es, sota l'assetjament constant de la propietat. D'altra banda, Álvaro reivindicava un futur per al seu fill de poca edat, que l'acompanyava en la marxa: “Ho veig molt fosc, però aquí estem defensant els nostres drets. Estic en unes llistes per a un habitatge protegit de l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI). És la nostra última esperança. Ens queden 3 anys”. Entre els manifestants hi havia també un propietari que ha assegurat que dona suport “totalment” a les reivindicacions dels manifestants que han reclamat els seus drets davant dels “rendistes que tenen les seves paguetes a costa dels nostres salaris”.

Per la seva banda, la manifestació que a Palma ha recorregut les Avingudes, el Passeig de les Rambles i ha finalitzat al Passeig del Born, s'ha desenvolupat també “amb total normalitat”, segons ha declarat a elDiario.es Javier Barbero, de Banc de Sencelles, una de les entitats clau en aquesta convocatòria i en el moviment social mallorquí de la reivindicació d'un habitatge digne. També han convocat el Sindicat d'Habitatge de Palma, la plataforma Mallorca No Es Ven, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), el GOB, Menys Turisme Més Vida i Stop Desnonaments Mallorca. S'hi han unit més de quaranta entitats i col·lectius, entre elles, col·lectius com l'Organització Juvenil Socialista de Mallorca, Ciutadans per Palestina, Arran, SOS Residents, Mallorca per la Pau, la Coordinadora Transfeminista o el sindicat Alternativa, així com diverses associacions veïnals i polítiques.
Totes han reivindicat als carrers de Palma un habitatge assequible i digne. Així mateix, els convocants han anunciat noves mobilitzacions per als propers 25 de maig i 21 de juliol i han volgut deixar clar que l'organització de les protestes no ha participat “en cap moment” de les pintades a les seus d'entitats bancàries que es van produir divendres passat. “Ens han preguntat sobre això moltes vegades i volem expressar de nou que no és la nostra manera d'actuar. Aquí estem protestant de manera pacífica als carrers”, ha concretat Barbero. “Aquesta manifestació representa persones amb nom i cognoms en una situació límit. Famílies que no saben on anar. Aquelles persones que estan en una situació extrema a les quals ningú no els garanteix un habitatge i que avui no han deixat d'explicar-nos la seva situació. Aquest és el perquè d'aquesta mobilització”, ha conclòs.
Aquesta manifestació representa persones amb nom i cognoms en una situació límit. Famílies que no saben on anar. Aquelles persones que estan en una situació extrema a les quals ningú no els garanteix un habitatge i que avui no han deixat d'explicar-nos la seva situació. Aquest és el perquè d'aquesta mobilització

Manifestacions a tota Espanya
Les manifestacions d'avui han estat convocades a 40 ciutats de tota Espanya. Els preus desorbitats i inabastables dels lloguers i de l'oferta immobiliària que provoca l'auge del lloguer turístic estan expulsant les famílies de casa seva, obligant-les a abandonar les Illes. A més, els que resisteixen gasten més del 50% del salari en un sostre, segons han denunciat al manifest final els portaveus del Sindicat d'Inquilines d'Eivissa.


La ciutadania de Menorca també ha sortit als carrers de Maó per a reivindicar solucions per al problema de l'accés dels residents a l'habitatge. Entre 800 i 1.000 persones, segons els convocants, s'han manifestat convocats pel Partit Comunista, IU, la Coordinadora de Balears per un habitatge digne, la PAH i la CGT. La concentració ha tingut lloc a Maó a les 18.00 hores partint de l'Esplanada fins a la plaça Miranda enfront de la Delegació del Govern, on s'ha tancat l'acte. Els manifestants han exigit la limitació de l'habitatge turístic i la baixada immediata del preu dels lloguers. Segons han denunciat, a Menorca hi ha al voltant de 9.000 habitatges buits. Informa Santiago Torrado.
I a Formentera al voltant de 50 persones s'han manifestat aquesta tarda, segons SOS Formentera, entitat convocant secundada pel Sindicat d'Inquilines d'Eivissa i Formentera. La manifestació ha realitzat el recorregut entre l'església de Sant Ferran i la de Sant Francesc per a reclamar ‘Una Formentera per a viure’. La portaveu del moviment, Rosa Rodríguez, ha assegurat a elDiario.es que Formentera és el territori més afectat de Balears per l'especulació immobiliària “perquè l'ampliació del parc d'habitatges, a causa de l'escassetat de sòl, no és possible”.
Aquesta és la primera mobilització a escala estatal convocada pel Sindicat d'Inquilines a causa dels problemes d'accés a l'habitatge per a la població en general i la manca de mesures per acabar amb l'especulació i el negoci en què s'ha convertit el mercat immobiliari a Espanya. Els preus del lloguer han pujat gairebé un 40% des de l'any 2015. Segons les dades recollides per elDiario.es, gairebé 1,4 milions de llars destinen més del 30% dels ingressos a pagar la renda, 200.000 famílies més que fa una dècada, tal com revela l'anàlisi de les microdades de la Enquesta de condicions de vida de l'INE de 2024.
“És un clar signe que el moviment, i en aquest cas els sindicats d'inquilines, té una força de convocatòria impressionant i que no es tracta de casos aïllats, sinó que s'estan organitzant perquè estem davant un drama social”, explica l'investigador en les universitats de Londres i Babeș-Bolya Felipe González Santos, que identifica una “escalada del conflicte”, tal com ha publicat elDiario.es. Les reivindicacions són clares: baixada dels lloguers d'un 50%, contractes de lloguer indefinits, recuperació dels habitatges buits, turístics i en lloguer de temporada, fi de la compra especulativa, augment del parc públic d'habitatge i dissolució de la Sareb i desarticulació dels grups de desokupació.
0